Crohn Hastalığı

Crohn Hastalığı Tedavisi İstanbul

Günümüzde rektum, kolon ve ince bağırsağın ileumun son bölümünü etkilediği bilinen Crohn hastalığı, bir gastrointestinal sistem hastalığıdır. Sindirim sisteminin uzun süreyle iltihaplarla seyreden bir hastalığı olan bilinen Crohn hastalığı, ağızdan anüse kadar sindirim kanalını herhangi bir noktasını tutabilmektedir. Çeşitli şikayetlerle kişilerin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyen Crohn hastalığı, tedavi edilmesi gereken gastrointestinal sistem hastalıkları arasında yer alır. İstanbul Crohn hastalığının tanısı ve tedavisi konusunda hastalarına “kesin çözüm” sunabilen Prof. Dr. Samet Yardımcı, Crohn hastalığını tespit etmek ve gerekli tedavileri “kişiye özel” yaklaşımlarla yapmayı hedeflemektedir.

Crohn Hastalığı Nedir?

İltihabi bir hastalık olarak kabul gören Crohn hastalığı, gastrointestinal kanalın ağızdan makata kadar herhangi bir noktada oluşabiliyor. Genel olarak ince bağırsağın son kısmını ve makatı tutan Crohn hastalığı, çeşitli semptomlarla ortaya çıkarak “kişileri” rahatsız etmeye başlıyor. Çeşitli gastrointestinal sistem hastalıklarıyla karıştırılabilen Crohn hastalığı, tipik belirtileri ve tanı testleri olmayan bir hastalıktır. Crohn hastalığının tanısının konmasında gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanları; “deneyim, gözlem ve bazı testlerden” faydalanmaktadır.

Crohn Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hem kalın bağırsakta hem de ince bağırsakta görülme olasılığı bulunan Crohn hastalığının belirtileri, “bulunduğu yere” göre değişiklik göstermektedir. Karakteristik hiçbir özelliği olmayan Crohn hastalığı, tanısı koyulması en zor gastrointestinal sistem hastalıklarından birisidir. Genel olarak bizler belirtilerin ilerlemesi sonucunda görüntüleme tekniklerinden faydalanarak Crohn hastalığının tanısını koyabilmekteyiz.

Genel olarak oldukça yaygın görülenm Crohn hastalığının belirtileri ise şöyle özetlenebilir;

  • Acil dışkılama hissinin gelmesi
  • Ağız yaralarının oluşması / tekrarı
  • İshal
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Halsizliğin artması
  • Karın bölgesinin sağ alt kısmında “pelvis ağrıları” şikâyeti
  • Anüs bölgesinde çıban, fistül vb. şikâyetler
  • Kilo kaybedilmesi

Crohn Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde Crohn hastalığının tanısı kadar tedavisinin de sağlanması konusunda zorluklar yaşanmaktadır. Crohn hastalığının bir sindirim sistemi hastalığı olması sebebiyle bu hastalığı Gastroentereologlar takip ve tedavi ederler. Fakar; günümüzde Crohn hastalarının büyük bir çoğunluğu “ilaç tedavilerinin” yanıtsız kalması sonucunda “cerrahi müdahalelere” ihtiyaç duyabilirler. Crohn hastalığının ameliyatla tedavisi ise ancak “gastroenteroloji hastalıklarına ve ameliyatlarına hakim” bir cerrahla mümkündür. Bu nedenle; Gastroenteroloji doktorlarının büyük bir çoğunluğu “yetkin cerrah” arayışına girerler. İstanbul’da Crohn hastalığı teşhisi ve ameliyatla tedavisi konusunda hastalara “cerrahi müdahale şansı” sunan Doç. Dr. Samet Yardımcı; Gastroenterolojisi cerrahisi yan dal eğitimi esnasında iltihaplı bağırsak hastalıkları ameliyatları alanında da eğitim almış ve Marmara Üniversite’sinin inflamatuar bağırsak hastalıkları ünitesinin kurulmasında görev alarak 200’ü aşkın iltihaplı bağırsak hastalığından mustarip hastasını “iyileştirme” şansı elde etmiştir.

Crohn hastalığının ilk olarak tedavisi “ilaçlı” tedaviler olsa da genel olarak bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlara ek olarak ileriki dönemlerde Crohn ameliyatlarına başvurmak gerekebilir. Ancak; Crohn hastalığının ameliyatı “iki grup hasta bazında” değerlendirilmeli ve bu iki gruptaki hastalara birbirinden farklı ameliyat teknikleri uygulanmalıdır.

1- Bağırsak Ameliyatı Gerektiren Durumlar

Crohn hastalığının sebep olduğu tekrarlayan iltihaplı ataklar, bağrısakların işlevini bozabilmektedir. Bağırsak tıkanıklığına yol açabilen bu durum sonucunda hastalarda “şiddetli kramplı karın ağrıları” görülebilirken öte yandan kusma, kilo kaybı ve halsizlik meydana gelebilmektedir. Buna ek olarak hastanın “sürekli yemek yedikten sonra ağrı” hissetmesi sonucunda artık hasta, yemek yemeye dahi korkar hale gelebilir. Karın içi abseler, infeksiyonlar ise bu tabloya eklendiğinde hastanın “günlük yaşantısı, psikolojisi ve sosyolojik” durumu olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle; hastalıklı bağırsak alanının çıkarılması, hastanın hem günlük yaşantısı hem de sosyal huzuru için oldukça önemlidir.

2- Perianal Fistül

Perianal fistül olgusu, Crohn hastalığı esnasında sıklıkla gelişmektedir. Makat bölgesinde görülen perianal fistüller ve abseler; makat bölgesini ciddi anlamda olumsuz yönde etkilediği için hastanın konforunu riske atmaktadır. Ağrılar, akıntılar ve ateş tablolarının da varlığı, Crohn hastalığının şiddetini daha da arttırmaktadır. İnfeksiyonlar sebebiyle de Crohn tedavisinin yapılamaması hastalığın daha çok hissedilmesine ve birçok olumsuzlukla karşılaşılmasına sebep olmaktadır. İşte bu gibi durumlarda hastalara “seton ameliyatı” yapılmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken tek şey, Crohn hastalığının kesin çözümünün ameliyat olduğunun sanılmasıdır. Crohn ameliyatı sonrası rahatlama yaşayan hastanın “doktorun önerdiği ilaçlara ve tedavilere” mutlaka uyması ve kontrollerini devamlı yaptırması gerekmektedir.

Sindirim sistemi düzgün çalışmayan bazı hastalarda ise “yetersiz beslenmeye” bağlı olarak vitamin, mineral ve protein eksiklikleri görülebilmektedir. Bu nedenle, gastroenteroloji doktoruna her 3 ayda bir muayene olmak ve gerekli tetkiklerin yaptırılması gerekmektedir.

Ameliyatla Crohn hastalığının tedavisinde dikkat edilmesi gereken hususlar;

Crohn hastalığının tedavisinde “ameliyat” seçeneği tercih edilecek ise ameliyatın ne zaman yapılacağı çok önemlidir. Zira; ameliyatın başarılı olması ancak ve ancak “doğru zamanlama” ile mümkündür. Hastanın bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlardan mümkün olduğu kadar temizlenmiş olması, Crohn ameliyatının ilk kuralıdır. Beslenme durumunu gözlemlemek, gerekiyor ise damardan yâda ağızdan özel beslenme ürünlerinin kullanılmasını sağlamak ise cerrahın, Crohn ameliyatı öncesinde dikkat etmesi gereken diğer kurallardır.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi