Gastrik Baypas

Gastrik Baypas İstanbul

Sadece estetik olarak değil sağlığı da büyük ölçüde etkileyen bir sorun haline gelen kilolara ameliyat haricinde müdahale yöntemlerinin de geliştiği bu dönemde ameliyatsız obezite tedavisine uygun olmayan hastalar için gastrik bypass müdahelesi önerisi mide küçültme operasyonları için bir seçenek. İstanbul gastrik bypass ameliyatını yapan Prof. Dr. Samet Yardımcı obezite tedavisini uygularken obezite cerrahisi yanında ameliyatsız obezite tedavi tekniklerini de uyguluyor. Dünya üzerinde ve türkiye’de astrik bypass ameliyatı sayesinde çok sayıda obezite hastası fazla kilolarından kurtularak sağlıklı bir hayata kavuşuyor. Bu yazı içerisinde gastrik bypassın ne olduğunu, nasıl zayıflattığını, bu yöntemle ne kadar kilo kaybedildiğini, kimler üzerinde uygulanabildiğini, ameliyatta hangi yöntemlerin kullanıldığını bularak gastrik bypass uygulamasının öncesi ve sonrası hakkında detaylı bilgiye ulaşabileceksiniz.

Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?

Genel cerrahi alanındaki bypass tanımını ‘mideden bağırsaklara yeni geçiş yolu yapımı’ yaparken aynı tanım obezite cerrahisi çerçevesinde de kullanılıyor. Mide çıkışında meydana gelen tıkanmalar üzerinde uygulanan bypass yöntemi kilo kaybı için uygulanan hastalarda gastrik bypass adıyla bir uygulama yöntemi olarak isimlendirilir.

Gastrik bypass ameliyatı esnasında mide büyük ölçüde devre dışı bırakılarak alınan gıdanın sadece belli bir kısmının sindirilmesini sağlamak amacıyla bağırsaklar yönlendirilir.

Gastrik Bypass Nasıl İşe Yarar?

Gastrik bypass operasyonu gıdanın alımını ve emilimini kısıtlamak amacıyla midenin %95lik bölümü on iki parmak bağırsağı ve ince bağırsağın 1 metrelik üst kısmı devreden çıkarılır. Gastrik bypass ameliyatıyla mide poşusu 15-30ml miktarındayken mide boyutu %90 oranında azaltılır.Esneme oranının en az olduğu gasrtik bypass poşusunun görevlendirmesi midenin doyma hissini beyne iletmesidir.Çoğu obezite cerrahının önerdiği gastrik bypass ameliyatı yemek yeme dürtüsüne engel olamayan ve de doymayı hissedemeyen kişiler için büyük bir öğün yemiş hissi vererek alınan gıdayı bağırsağın daha ileri kısımlarından sisteme ileterek kilo kaybını sağlayan ideal bir operasyon şeklidir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Gastrik bypass uygulaması laparoskopi yöntemiyle cilt üzerine küçük kesikler açılarak operasyon esnasında video kamera, cerrahi teleskop ve operasyon için gerekli cerrahi aletlerinin kullanılmasını sağlayan ve obezite cerrahisinde sıklıklı tercih edilen bir uygulamadır.

Gastric bypass operasyonunda midenin girişi ile yutma borusunun birleştiği alanının küçük bir kısmı kapatılarak ve kesilip ayrılarak işleme başlanır. 30ml’den daha az hacme sahip proksimal gastrit bir mide poşusu oluşturulurken midenin kalan kısmı çıkarılmadan geçici bir süre için devre dışı bırakılır.Gıdaların yeni oluşturulan mide poşusuna iletilmesi sağlanırken stapler ile ince bağırsaklar da misde poşusuna bağlanır.

Gastrik Bypass Farklı Uygulamaları Nelerdir?

Gastrik Bypass, Roux-En-Y(Proksimal)

ABD’de en fazla uygulanan bariatrik prosedör olarak da bilinen Roux-En-Y(Proksimal) sıklıkla kullanılan gastrik bypass tekniği olarak kabul edilir.Roux-En-Y(proksimal) tekniğinde en az beslenme sorunlarına rastlanırken bu teknik ile 50-75 cm kesilen ince bağırsak yeni mide poşusuna bağlanır.Safra ve pankreas sıvılarının geçtiği diğer ince bağırsak ucu da tekrar bağırsaklara bağlanır.

Gastrik Bypass Roux-En-Y(Distal)

Bu yöntem ile birlikte 6 ile 10 metre uzunluğundaki ince bağırsağın safra ile buluştuğu kısım en az 1 metre daha ilerden küçük mide poşuna birleştirilir ancak vitamin eksikliğine sebep olabildiği için sıklıkla tercih edilmeyen bu yöntemde yağ ve nişastanın yetersiz sindirilmesiyle daha hızlı kilo kaybı sağlanmasıyla gerekli durumlarda her zaman ideal bir yöntemdir.

Loop Gsatrik Bypass (MiniGastrik Bypass)

Sıklıkla tercih edilmese de gerekli görüldüğünde uygulanan bu yöntemde bağırsak ikiye bölünmeden direkt olarak mideyle birleştirilen tek yöntemdir. Safra ve pankreas enzimlerinin yemek borusu ve mideyi rahatsız etme ihtimalinin yüksek olmasından ötürü bu yöntemde hastanın konforu bozulabilmektedir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Hangi Hastalıklara Uygulanır?

Gastrik bypass operasyonu bir obezite tedavisi olarak bilinmektedir. Kilo verme sıkıntısı yaşayan ve bir takım rahatsızlığı olan hastalara uygulanması için insülin direnci, eklem rahatsızlığı gibi yaşam standartlarını kötü etkileyen kriterlerin varlığı bu uygulama için kriterler arasında yer alıyor.

Obezitenin şiddetini arttıran tansiyon, astım vb. gibi hastalıkların çaresi olarak doktorlar gastrik bypass ameliyatını önermektedir.

Gastrik Bypass Ameliyat Öncesi ve Sonrasına Genel Bakış

Aşağıda yer alan testlerin mutlaka uygulanması ve doktorların sonuçları değerlendirmesinin ardından ameliyat gerekli vücut endeksine sahip kişilere uygulanabilir.

  • Tüm Karın Ultrasonu
  • Akciğer Solunum Testi
  • Mide Endoskopi(anestezi uzmanı ile beraber)
  • EKG(Kalp Grafisi)
  • Kan Biyokimya Testler
  • Akciğer Grafisi
  • Hemogram
  • Hepatit Testleri
  • Hormon Testleri
  • İhtiyaç halinde Efor Testi ve EKO(Elektrokardiyografi)

Yukarıda uygulanan testlerin ardından uzman görüşleri alınarak gerekli muayenelerin ardından kilo almaya bağlı olarak operasyona engel olacak herhangi bir sorun görülmediği takdirde bütün uzmanlar tarafından ortak karara varıldığında operasyon uygulanacaktır.

Gastrik bypass ameliyatının ardından iyileşme süreci ve beslenme konusu hastalar tarafından en çok merak edilen hususlar arasında yer alırken kişilerin ağrı eşiklerinin farklılıları sebebiyle bu sorulara ortak cevap vermek zor olacaktır ancak ameliyat sonrası uzmanların uygulamalarıyla acı minimumuma indirilecektir. Laparoskopik uygulamasında dikişlerin milimetrik olmasından ötürü büyük bir problem yaşanmadıkça sorun meydana gelmeyecektir.Dikiş izi ise kısa bir sonra ten rengine dönerek belirsiz olacaktır.

Gastrik bypass operasyonunun ardından beslenmede ilk günlerde kaçak testi yapılabilir ve herhangi bir sorun olmaması halinde sıvı beslenmeyle desteklenir.Diyetisyen desteğinin de alındığı bu süreçte iki hafta boyunca püre tarzında gıdalarla beslenme sağlanır.Hastanın ihtiyacına göre belirlenen vitamin ve mineral desteği ilk bir yıl boyunca takviye olarak hastaya sağlanır.

Gastrik Bypass ile Özlediğiniz Bedeninize Sahip Olabilirsiniz!

Kilo verme çabalarınızdan sonuç alamıyor ve kaybettiğiniz kilolardan daha fazlasını alıyorsanız ve en az 35 vücut kitle endeksiniz varsa fazla kilolarınızdan kurtulmanız mümkün. Prof.Dr. Samet Yardımcı size ameliyatsız obezite tedavisi ve obezite cerrahisi ile ideal kilonuza ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi