Mide Baypası

Mide Baypası İstanbul

Obezite hastalığının son yıllarda artış göstermesi obezite kaynaklı hastalıklarda da artışa neden oldu ve bu durum obezite temelli hastalıkların obezite tedavisiyle sonlandırılabileceği ihtimalini beraberinde getirdi. Yapılan araştırmalar gösterdi ki şeker hastalığı ve diğer yandaş hastalıklar mide-bağırsak ve obezite ameliyatları sonucunda %90 oranında azalmakta. vücut kitle endeksi 35’i üzerinde olanlar eğer ki bu tarz yandaş bir hastalığa sahipse mide bypassı ile hem kilo verebilir hem de yandaş hastalıklardan kurtulabilir. Prof. Dr. Samet yardımcı İstanbul mide baypası uygulamaları ile insulin direnci ve obezite çözümü olarak mide küçültme ameliyatları yapmaktadır. Kilo vermek için ideal yöntemlerden olan mide baypası bunlardan birisidir. Bu yazıda mide baypası nedir, mide baypası kimlere uygulanı, hangi yöntemler ameliyatlarda kullanılır ve gastrik bypass nasıl yapılıyor gibi soruların cevabını bulabileceksiniz.

Gastrik Bypass Ameliyatı (Mide Baypası) Nedir?

Gastrik bypass ameliyatı bypass kelimesinin anlamı olan “mideden bağırsağa geçiş yolu” yapılması timeline dayanır. Midenin büyük bir kısmının devre dışı bırakılmasıyla kilo verilmesini amaçlayan ve mideyi hedef alan bu yöntem her ne kadar sıklıkla obezite cerrahisinde duyulsa da diğer organlara da uygulanmaktadır. Bu yöntem ile birlikte oluşturulan yeni küçük mideye giren besinlerin ince bağırsakların üçte birlik kısmını pas geçerek sindirim sistemine daha ileriden katılması sağlanır. Bu şekilde hem gıdaların yeteri kadar sindirilememesi ve besinlerin emiliminin azaltılması hem de gıda kısıtlaması sağlanmış olur ve operasyon bitirilir.

Mide Baypası (Gastrik Bypass) Nasıl İşe Yarıyor?

Obezitenin cerrahi yöntemlerle çözülmesi temeline dayanan mide baypası operasyonunda mide ve bağırsaklara odaklanılarak mideye girecek olan tüm besinlerin emilmesi ve alınması kısıtlanır ve bu sayede hastanın kilo vermesi hedeflenir. Bu operasyon ile midenin %95’lik bölümü, on iki parmak bağırsağı ve ince bağırsağın yaklaşık 2 metrelik kısmı devre dışı bırakılır. Bu aşamadan sonra midenin en az esneyebilen, hacmi 15-30 ml arasında değişen ve mideye besin girişini engelleyen mide poşusu oluşturulur. Bunun yapılmasındaki amaç minimum genişleme elde edilerek heme doyuma ulaşılması ve bu mesajın beyne iletilmesidir.

Kendini daima yemekte bulan ve bir türlü doygunluk hissini alamayan kişiler için ideal bir yöntem olan mide baypası yöntemi ile kişi 2 kaşık yemek yese bile büyük bir öğün yemiş hissi yaşar ve böylelikle kolayca kilo verebilir.  Mide baypası yönteminde mideden gelen tüm gıdalar bağırsağın sonuna doğru gider ve böylece ekstra bir kilo kaybı sağlanır.

Mide Baypası (Gastrik Bypass Ameliyatı) Nasıl Yapılıyor?

Vücut kitle endeksi 35 in altında olan hastalar için ideal bir tedavi yöntemi olan bypass işlemi obezite cerrahisi kategorisinde yer almaktadır.

Laparoskopik yöntem ile yapılan mide baypasında cilt üzerinde açılan 3-4 küçük kesi yardımıyla karna girilerek mideye erişilir.  Cerrahi teleskop, video kamera ve diğer cerrahi aletler için 3-4 tane açılan kesiler çok küçük olacakları için ameliyat sonrasında izler minimumda olacaktır.

Mide bypass’I operasyonuyla yutma borusunun birleşim yerinde bulunan midenin bir kısmı ile midenin girişi kapatılır ve kesilerek ayrılır. Kapatılan midenin bir kısmı içeride muhafaza edilir ve çıkarılmaz. 30 mL’den de küçük bir proksimal gastrik mide poşu oluşturulur. İnce bağırsağın mide poşuna bağlanmasıyla operasyon sonlandırılır.

Gastrik Bypass, Roux-En-Y(Proksimal)

Bariatrik prosedür olarak bilinen Roux- En- Y( Proksimal) tekniği gastrik bypass teknikleri arasında, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok tercih edilen tekniktir. Bu teknikle bağırsaklardan 50 ila 75 cm kesilirek  yeni mide poşusuna ekarte edilir. Pankreas sıvılarının yer aldığı diğer ince bağırsak kısmı ise ucundan tekrar bağırsaklara dikişle sabitlenir.

Gastrik Bypass, Roux-En-Y(Distal)

Roux- En- Y( Distal) tekniği ile ince bağırsak hedeflenerek 6000 ila 1.000 cm uzunluğundaki ince bağırsaktan safrayı getiren uç daha ileri bir seviyeden mide ile birleştirilir ve gıdalardan daha az kalori alınması sağlanır. Bu sayede, nişasta ve yağ gibi kilo alımına neden olan gıdalarn kalın bağırsağa geçmesiyle hızlı kile verilmesi sağlanır.

Loop Gastrik Bypass (MiniGastrik Bypass)

Gerekli durumlarda yapılan Loop Gastrik Bypass tekniğinde hastanın safra ve pancreas enzimlerinin mideyi rahatsız etme riski olduğu için diğerlerine göre daha az tercih edilen bir tekniktir. Zira, bu Teknik ile bağırsak ikiye bölünmeksizin doğrudan mideyle birleştirilir.

Mide Baypası (Gastrik Bypass ) Ameliyatı Hangi Hastalar İçin Uygundur?

Obezite hastalarının varsa sindirim sistemi problemlerinin çözülmesi ve kilo vermeleri için gerekli olan ve obezite tedavi seçenekleri içinde cerrahi yöntem olarak bilinen gastrik bypass ameliyatlarına hekim tarafından karar verilmekte ve bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterlere örnek olarak vücut kitle endeksi verilebilir. Vücut kitle endeksi 40 ve üzeri olan hastalar mide baypası için en uygun adaylardır ancak eğer yandaş hastalıkları varsa vücut kitle endeksi 35 olan hastalar da operasyon için kabul edilebilirler çünkü gastrik bypass ameliyatı kilo verilmesini sağlayarak astımdan tansiyona kadar pek çok sağlık problemini çözebilmektedir. Bu ameliyat önceisnde detaylı bir incelemenin hekim tarafından yapılması gerekmektedir.

Gastrik Bypass (Mide Baypası) Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

Her ne kadar vücut kitle endeksi 35 ve üzeri olan herkes cerrahi obezite operasyonlarından faydalanmaya aday olsa da operasyon öncesinde hekim hastasını değerlendirerek kesin kararı verir çünkü ameliyat sırasında ya da sonrasında diğer organlarda yaşanacak herhangi bir problem hastanın hayatın ve konforu için tehlike arz edebilir. Bu nedenle, operasyon öncesi gerekli tetkik ve tahliller anestezi, göğüs hastalıkları, endokrin ve kardiyoloji hekimleri tarafından incelenir ve gerekli görülürse hasta obezite ameliyatı için onay alabilir.  Hekimlerin isteyebileceği tetkik ve tahliller şunlardır:

  • Akciğer Solunum Testi
  • Hormon testleri
  • Tüm Karın Ultrasonu
  • EKG (Kalp Grafisi)
  • Hemogram
  • Hepatit Testleri
  • Kan Biyokimya Testleri
  • Akciğer Grafisi
  • İhtiyaç halinde Efor Testi ve EKO (Elektrokardiyografi)
  • Mide Endoskopisi (Anestezi uzmanı ile beraber)

Ağrı

Ağrı kavramı göreceliği bir unsur olduğu için ne kadar ağrı çekeceğinizi bilmemekle beraber mide baypası operasyonu sonrasında diğer ameliyatlarda olduğu kadar ağrı tabi ki söz konusudur. Ağrı eşiği yüksek kişiler ağrı hissetmezlerken ağrı eşiği düşük kişiler şiddetli ağrı hissedebilirler. Ancak, hekimlerin izin verdiği ölçüde ağrı olması durumunda hastaya ağrı kesici yapılabilmektedir.

Dikiş

Pek çok hasta için ameliyat sonrası oluşan dikişler estetik kaygı yaratmaktadır. Laparoskopi ile yapılan mide baypası operasyonlarında dikiş en az seviyede ve küçük bir alana atıldığı için vücudun görünmeyen bölgelerinde bulunan dikişler çok fazla önem taşımaz. 3-4 ay içerisinde dikişler ten rengine dönüşeceği için uzaktan bakıldığında fark edilmeyecektir.

Beslenme

Hastalrın mide baypası operasyonundan sonra en çok merak ettiği konu beslenmedir. Hastanın gıda alımı kaçak testi sonrası sıvı beslenme ile başlatılır ve takip eden 2 haftalık süreçte püreye geçilir. Hekim tarafından verilen programa tam olarak uyulması ve spor yapılması halinde ortalama 1 yıl içerisinde diyetisyen yardımıyla hastalar ideal kilolarına kavuşabilmektedir. Ancak bu süre hastaya bağlıdır.

Mide Baypası Ameliyatı

Tekrar tekrar denenen ancak bir türlü sonuç alınamayan diyetlere veda vakti geldi! Eğer obezite kategorisindeyseniz obezite cerrahisi yöntemleriyle ideal kilonuza ve sağlığınıza tekrar kavuşabilirsiniz. Ameliyatsız obezite tedavisi ve obezite cerrahisi seçenekleri hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Samet Yardımcı ile irtibata geçebilirsiniz.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi