Şeker (Diyabet) Ameliyatı İstanbul
Kilo alımı, genetik yatkınlık ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme gibi nedenler sonucu ortaya çıkan şeker hastalığına Türkiye’de sıklıkla rastlanmaktadır. Şeker hastalığının ilerlemesi; görme kaybı, börek sorunları ve daha pek çok ciddi probleme sebep olabilmektedir çünkü bu hastalık tüm merkezi sinir sistemine, hatta iç organlara etki etmektedir. Tip 1 ve Tip 2 olarak ikiye ayrılan şeker hastalığının tedavisi için alternatif yöntemler olsa da tek net çözüm ameliyattır. Ancak ameliyat seçeneği yalnızca Tip 2 diyabet rahatsızlığı yaşayan hastalar tarafından tercih edilebilmektedir. İstanbul’da şeker hastalığının sonunu getiren şeker ameliyatı yapan Prof. Dr. Samet Yardımcı hakkında tüm bilgiler bu yazıda yer almaktadır. Bu yazı sizleri şeker hastalığı ameliyatı nedir, nasıl yapılır, kimler bu ameliyat için uygun adaydır, riskler nelerdir gibi konularda aydınlatabilecek niteliktedir. Yazımızın devamında Prof. Dr. Samet Yardımcı’nın yöntemiyle şeker ameliyatı konusunda detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Şeker (Diyabet) Ameliyatı Nedir?
Pek çok organı etkileyen ve ilerleyen dönemlerde hayati fonksiyonlara zarar verebilen şeker hastalığı her geçen gün daha fazla görülmektedir. Bu hastalığı önlemek adına hekimler ve sağlık bakanlığı yeni yöntemler geliştirmeye çalışıyor. Bu yöntemler içinde en etkili olan şeker (diyabet) ameliyatıdır. Şeker ameliyatı sayesinde hastanın vücudundaki insülini doğru şekilde kullanabilmesi ve pankreasın işlevini sağlıklı şekilde sürdürebilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır.
Şeker (Diyabet) Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
TİP 1 ve TİP 2 olmak üzere ikiye ayrılan şeker hastalığının temel nedeni insülindir. TİP 2’de insülin yetersizken TİP 1’de insülin hiç salgılanamaz. TİP 2 şeker hastaları insülini salgılayabildiği için koşullar ameliyat için uygundur, fakat TİP 1 hastaları zaten insülin salgılayamadıkları için ameliyat da sorunu çözmeyecektir. Bu yüzden, şeker ameliyatına şeker hastalığının türüne bakılarak karar verilmelidir.
TİP 2 hastaları için de ameliyat zorunlu değildir. Günlük yaşantısında sorun yaşamaya başlayan kişilerde öncelikle ilaç kullanımına başlanır ancak zaman içinde pankreasta insülin depoları boşalabilmektedir. Cerrahi tedavi bütün şeker ilaçlarına rağmen hastalığın ilerlemeye devam ettiği durumlarda düşünülmelidir çünkü hastalık ilerlemeye devam ettiği takdirde gözlerde ve böreklerden sinir uçlarına kadar vücudun pek çok bölgesinde sıkıntılar ortaya çıkar.
TİP 2 hastaları da kendi içlerinde gruplara ayrıldığı için TİP 2 diyabet hastası olup da ameliyat edilemeyen hastalar da vardır.
- Geçmişinde kalp krizi olan hastalar ile koroner bypass geçirmiş olan hastalara insülin üretimleri yoksa dahi ameliyat yapılmaz.
- Vücut kitle endeksi 30’un altında olan hastalarda öncelikle başka tedaviler denenir.
- Hastaya özel yapılan değerlendirme sonucunda insülin kullanımı tekrar sağlanır.
- Böbrek yetmezliğinde hasta diyalize girsin girmesin ciddi bir vaka sebebi olarak görüldüğünden operasyona uygun görülmez.
- Hastalık süresince hastanın organlarında böbrek yetmezliği gibi ciddi yıpranmalar olmuşsa eğer operasyon risk teşkil edebilir.
Şeker Hastalığının Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?
TİP 2 diyabeti olan hastalarda operasyon düşünüldüğünde öncelikle yapılan tetkik ve tahlillerle insülin depolarına bakılır ve operasyonun uygun olup olmadığı değerlendirilir. İnsülin depolarının korunmuş olması çok mühimdir. Eğer hastanın şekeri çok yüksek ise ameliyat mümkün değildir ancak 18-65 yaş arasındaki hastalarda ameliyat kararı uzman hekimlerce alınabilmektedir.
Şeker Ameliyatı Riskli Bir Ameliyat Mıdır?
TİP 2 diyabet hastalarında, hekimler mutlaka hasta hikayesini net olarak aldıktan sonra gerekli tahlil ve tetkikler neticesinde hastalığın durumunu açık bir şekilde ortaya koymalıdırlar çünkü TİP 2 diyabetin süresi, hastalığın ilerleyişi ve organlara vermiş olduğu hasar mutlaka belirlenmesi gereken çok ciddi konulardır. TİP 2 diyabet metabolik sorunlara yol açabileceği için riskler göz önünde bulundurularak detaylı bir değerlendirme sonucunda ameliyata karar verilmelidir.
Şeker Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?
Uzman hekim tarafından gerekli tetkik ve tahlillerinizin yapılıp değerlendirilmesinin ardından diğer hastalıklarınızın gidişatı da göz önünde bulundurularak son karar verilir. Operasyon genel anestezi altında gerçekleştirileceği için anestezinin etkisini azaltan sigara, alkol gibi alışkanlıklara bir süre ara verilmesinde fayda olacaktır. Ayrıca bu tip alışkanlıklar doku iyileşmesini geciktireceği için ameliyat sonrasında da bir süre başlamamak yararlı olacaktır. Beslenme düzeni is ameliyat öncesinde doktorunuzun önereceği şekilde devam etmelidir.
İnce bağırsağın sonunda yer alan bölümün midenin çıkış kısmına eklenmesi esasına dayanan şeker ameliyatı, tıpkı obezite ameliyatları gibi laparoskopik yöntemlerle yapılır. TİP 2 şeker hastalarında %90-95 arasında kesin iyileşme sağlayan bu yöntem metabolik cerrahide sıklıkla tercih edilir ve bu yöntemin hormonal değişikliklere sebep olması beklenir.
İstanbul Diyabet Ameliyatı
Var olan şeker hastalığınızın durumunu öğrenmek ve alternatif tedavi yöntemleriyle hayat kalitenizi artırmak için İstanbul obezite ve metabolik cerrahisi alanında hizmet vermekte olan Prof. Dr. Samet Yardımcı’ya danışabilirsiniz. TİP 1 ve TİP 2 diyabet hastalıklarının tedavisi ile hem fazla kilolarınızdan kurtulabilir hem de diyabet hastalığınızı kontrol altına alabilirsiniz. TİP 2 diyabetiniz için şeker ameliyatına karar verebilir ve yepyeni hayatınızda şeker hastalığından uzak kalmayı başarabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken Prof. Dr. Samet Yardımcı’ya ulaşmak.