Mide Tümörü İstanbul
En sık görülen tümörler arasında yer alan mide tümörü, Türkiye’de de yaygın olarak karşılaşın tümör çeşitlerindendir. Mide iç yüzeyindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesi ve çoğalması sonucunda oluşan mide tümörü, iyi huylu( benign) yada kötü huylu(malign) olabilmektedir. Ameliyat yada ameliyat dışı yöntemlerle çözüme kavuşturulabilen mide tümörü, kontrol altında tutulması gereken tümörlerdendir. İstanbul mide tümörü ameliyatı konusunda adından sıkça söz ettiren Prof. Dr. Samet Yardımcı; hem gastroenteroloji cerrahisi hem de obezite ve metabolik cerrahisi alanında da görev yapmaktadır. Mide tümörü nedir, neden oluşur, mide tümörünün belirtileri nelerdir, mide tümörünün tanısı nasıl konur, mide tümörü nasıl tedavi edilir, mide tümörü ameliyatı nasıl yapılır gibi birçok sorunun yanıtını alabileceğiniz bu içerikte mide tümörü ameliyatı riskli midir sorusunun da yanıtını bulabilirsiniz.
Mide Tümörü Nedir?
Karnın sol üst tarafında bulunan mide; yemek borusu ile on iki parmak bağırsağı arasında bulunan mide, gastrointestinal sistemin en önemli bölümlerinden birisidir. Günümüzde sıklıkla karşılaşılan tümörlerden birisi olan mide tümörü; adından da belli olacağı üzere midede görülmektedir. Midenin iç yüzeyinde bulunan hücrelerin çevresel yada genetik faktörlerden etkilenmesi ve anormal çoğalması sonucunda mide tümörü oluşmakta ve oluşan tümörlerde “kontrolsüz büyüme ve yayılım” gösterebilmektedir. Mide çevresi lenf nodlarına yada diğer organlara yayılım gösteren tümörler ise kötü huylu mide tümörlerindendir.
Mide Tümörünün Sıklıkla Görüldüğü Durumlar Nelerdir?
Mide tümörünün “kesin” sebepleri net olarak belirlenemese de mide tümörüne zemin hazırlayabilen bazı faktörleri “neden” olarak gösterebilmektedir.
Mide tümörüne sebep olabilen durumlar;
1- Yapısal- kalıtsal etkenler
Bir kişinin ailesinde mide kanseri öyküsü var ise mide tümörünün görülme riski, diğerlerine oranla 5 kat daha yüksektir.
2- Diyet alışkanlıkları
Zayıflamak amacıyla yapılan diyet listelerine “ızgara” ürünlerine sıklıkla yer vermek ve bu şekilde tek tip bir beslenme alışkanlığına sahip olmak midede tümör zeminini hazırlamaktadır. Zira; yapılan araştırmalara göre ızgara ürünlerini çok tüketmek ile mide tümörü arasında önemli ölçüde bir kolerasyon görülmüştür.
3- Çevresel faktörler
Kuşkusuz ki çevresel faktörler başta gastrointestinal hastalıklar olmak üzere mide tümörünün de oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir. Örneğin; Japonya’da mide tümörünün görülme sıklığı diğer ülkelere nazaran daha fazladır. Yapılan araştırmalara göre bunun sebebi ise “çevresel faktörlerdir” diyebilmek mümkündür.
4- Kan Grubu
Mide tümörüne sebep olabilen faktörler araştırıldığında mide tümörüyle en sık karşılaşan kan gruplarına da göz atılmıştır. Yapılan bu araştırmalar sonucunda ise A kan grubunu taşıyan kişilerde mide tümörüne daha sık rastlandığı tespit edilmiştir.
5- Mide polipleri ve mide cerrahisi ameliyatları
Günümüzde mide tümörünün sebepleri konusunda yapılan çeşitli araştırmalarda mide poliplerinin ve daha önceden geçirilmiş mide cerrahisi ameliyatlarının da mide tümörüne sebep olabildiği görülmüştür.
6- Kansızlık ve Kronik atrofik gastrit
Kronik atforik gastrit ve kansızlık şikayeti olan kişilerde de zaman içerisinde mide tümörü oluşma riski bulunmaktadır.
Mide Tümörünün Belirtlerileri Nelerdir?
- İştahsızlık
- Kilo kaybının varlığı
- Dışkının siyah renk alması
- Zaman içerisinde “kanlı kusma” atakları
- Karnın üst taraflarında “sürekli”ağrı
- Kusma
- Yutma güçlüğü gibi çeşitli belirtiler ile kişilere sinyal veren mide tümörü; sinsi de ilerleyebilmektedir.
Mide Tümörünün Tanısı Nasıl Konur?
Mide tümörünün tespit edilebilmesi için günümüzde endoskopi cihazından faydalanılmaktadır. Midenin cerrahi girişimle incelenmesine gerek kalmadan endoksopi cihazıyla kısa sürede mide tümörü “ağız yoluyla” tespit edilebilmektedir. Kişiye uygun bir sedasyon yönteminin seçilmesinden sonra hasta, endoskopi odasına alınır ve boğazına uyuşturucu bir sprey sıkılır. Hasta endoskopi boyunca hiçbir şey hissetmezken kısa süre içerisinde gastroentereoloji cerrahisi yada genel cerrahi uzmanı, mide tümörünün varlığı yada yokluğu hakkında bilgi sahibi olur ve tanıyı koyar.
Mide Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?
Endoskopide mide tümörü tanısı netleştirilir ise mide tümörünün tedavisinin nasıl yapılması gerektiği de planlanabilecektir. Hastalığın evresine göre değişkenlik gösterecek olan mide tümörü tedavisi ameliyat yada ameliyat dışı yöntemlerle yapılabilmektedir. Eğer ki endoskopide belirlenen tümör, henüz kanserleşme aşamasına dönüşmedi ise endoskopi ile hemen “hastalıklı (tümörlü alan) çıkarılabilecektir. Ancak; mide tümörünün ilerlediği durumlarda ise mide ameliyatlarıyla birlikte onkoloji tedavilerin kombinasyonuna ihtiyaç duyulmaktadır.
Mide tümörleri için yapılan ameliyatlarda çeşiti yöntemler kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise mide tümörünün çeşidi, yeri ve yayılımıdır.
Midede “iyi” olarak nitelendirilen ancak şüpheli olarak kabul gören tümörlerde “sadece tümörlü alan” çıkarımı yapılmaktadır. Distal subtotal gastektomi de ise midenin aşağı kısmı çıkarılır ve ince bağırsak bağlanır. Total gastrektomi yönteminde ise mide tamamen alınır. Zira; midede yer alan tümörün habis olduğu netleşmiştir. Yemek borusuna bağlanan ince bağırsaktan mide fonksiyonu görmesi beklenir.
Mide Tümörü Ameliyatı Riskli Midir?
Mide tümörü ameliyatının riskli ameliyatın yöntemine göre değişiklik gösterecektir. Zira; belirli bir alanın çıkarılması söz konusu ise elbette risk total gastrektomiye nazaran daha azdır. Ancak; mide tümörü ameliyatının riski; hastanın sağlık koşuluna, tümörün cinsine ve yayılımına göre değişiklik gösterecektir. Total gastrektomi sonrasında hastanın tüm yaşamı “doktor kontrolü” ile ilerlemelidir. Zira; vitamin ve minarel eksiklikleri gibi çeşitli durumlar ortaya çıkabilmektedir. Mide tümörünün yayılması ve diğer organlara sıçraması göz önüne alındığında mide tümörü ameliyatlarının riski “kabul edilebilir” olmalıdır.