Revizyon Cerrahisi İstanbul
Revizyon cerrahisi, günümüzde obezite ameliyatlarından sonraki süreç içerisinde “tekrar” ameliyatın gerekli olduğu durumlarda yapılmaktadır. Obezite ameliyatı sonrasında hasta kilo almaya devam eder yada belirlenen kilonun altına düşemez ise “tekrar cerrahi müdahaleye” alınabilir ki bu müdahalelere “revizyon cerrahisi” denir. İstanbul’da revizyon cerrahisi alanında hastalara hizmet veren Doç. Dr. Samet Yardımcı; obezite, metabolik ve gastroenteroloji cerrahisi alanında da uzmanlaşmış deneyimlere sahip bir genel cerrahi uzmanıdır. Obezite ameliyatı sonrası revizyon cerrahisi nedir, neden yapılır, hangi hastalar revizyon cerrahisi için uygun değildir, revizyon cerrahisi yöntemleri nelerdir gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz “Revizyon Cerrahisi” başlıklı yazıda revizyon cerrahisi prosedürü hakkında da bilgilere ulaşabileceksiniz.
Revizyon Cerrahisi Nedir, Neden Yapılır?
Dünya üzerinde yapılan tüm obezite ameliyatları içerisinde %10’luk bir kısımda “istenen sonucu alamama yada tam tersi sonuçla karşılaşma” gibi ihtimaller bulunmaktadır. Obezite cerrahisi uygulanmış olan bir hastanın 18 ay içerisinde fazla kilosunun %50’sinden daha azını kaybetmesi söz konusu ise obezite ameliyatının başarısız olduğu söylenebilir. Ayrıca, uzun yada geç dönemde gerçekleşen komplikasyonlar, kilo verildikten sonra yeniden alınan kilolar da yine başarısızlık göstergesidir. Bu nedenle, bariatrik cerrahlar, başarısızlığa uğramış restriktif cerrahi işlemleri, malapsorbtif yani emilimi bozucu yada kombine ( emilimi bozan ve kısıtlayıcı) yöntemlere çevirmeyi tercih edebilmektedir.
Hangi Hastalar Revizyon Cerrahisine Uygun Değildir?
Obezite ameliyatı olan ancak istenilen sonucun elde edilemediği yada diğer durumların gerçekleştiği zamanlarda “revizyon cerrahisi” için hasta yeniden değerlendirmeye alınır. Ancak; obezite ameliyatını olmuş bir hasta “değerlendirmede” yeni bir obezite ameliyatı için uygun görülmeyebilir.
Genel olarak aşağıdaki gruptaki hastalar revizyon cerrahisine uygun değillerdir.
- Uyuşturucu madde kullanan kişiler
- Maladaptif yani yemek yeme bozukluğu olduğu tespit edilen hastalar
- Vitamin ve nutrisyonel destek almayı ret eden hastalar
- Reflü şikayeti olan ve medikal tedavi almayan hastalar, revizyon cerrahisi için uygun adaylar değildir.
Revizyon Cerrahisi Prosedürü
Revizyon cerrahisine karar vermeden önce hastanın “revizyon cerrahisi” için uygun olup olmadığı yukarıdaki olgulara bakılarak değerlendirilir. Bunlara ek olarak başarısız hastayı değerlendirmelerin de yapılması gereklidir. Çünkü, operasyon mu hastayı başarısız kıldı yoksa hasta mı operasyonu başarısız kılıyor sorusunun bulunması “doğru cerrahi yönteminin” seçilmesini sağlayacaktır. Ayrıca; revizyon cerrahisi için tekrar değerlendirilen hastanın psikiyatrist/ psikolog ve diyetisyen tarafından da genel olarak incelenmesi gereklidir. Stres gibi önemli bir faktörün olup olmadığını belirlemek dahi revizyon cerrahisinin başarısını ciddi anlamda etkileyecektir. Bu nedenle, kuşkusuz ki revizyon cerrahisi öncesinde hastanın genel olarak değerlendirilmesi yeni yapılacak ameliyatın başarılı olabilmesi hususunda önemlidir.
Obezite ameliyatının başarısız olmasına sebep olabilecek faktörleri tespit etmek içinde yine ÜST GİS endoskopisi, pasaj grafileri istenebilir. Tüm bu değerlendirmelerden önce revizyon ameliyatı kararı alınmış tüm hastalardan “kan tetkikleri, endoskopi, solunum fonksiyon testleri, anestezi değerlendirmesi” gibi gerekli olan testler istenir. Ameliyat öncesi hastanın eğitime alınmasından sonraki süreçte ameliyat günü belirlenir ve hasta “revizyon cerrahisi” operasyonuna alınır.
Ameliyat sonrası hasta kontrolleri ilk yıl her üç ayda bir yapılırken ikinci yıl da 18 ve 24. Aylarda yapılabilir. Üçüncü yıldan sonraki takipler ile “yıllık” olarak gerçekleştirilir.
Revizyon Cerrahisi Yöntemleri Nelerdir?
İlk obezite ameliyatı “yetersiz olmuş” yada “yanlış yöntem seçilmiş” ise ikinci obezite ameliyatı revizyon yani “tamamlayıcı” olarak yapılmaktadır. Revizyon cerrahisi prosedürü aşamasında doğru seçilen yöntemle yapılan revizyon ameliyatlarında %90 başarı elde edilebilmektedir. Obezite ameliyatı sonrasında beslenme kuralları gibi “katı kurallara” uymayan kişilerin kuşkusuz ki “başarısız” olacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Bu durumda ameliyatı tekrarlamak yerine başka bir yöntem deneyerek “revizyon cerrahisini” planlamak, başarı elde edilmesini sağlayabilir. Örneğin: tüp mide ameliyatı sonrasında “başarısız” olarak değerlendirilen bir hastaya bypass yapıldığında “başarı oranının” %90’larda olduğunu söylemek mümkün olabilmektedir.
-
Mide Bantlı Hastalar
Mideye bant takılması esasına dayanan obezite ameliyatı sonrasında “başarısızlık” söz konusu olmuş ise midedeki bandın çıkarılması ve “uygun görülen obezite cerrahisi prosedürü”, revizyon cerrahisinde uygulanır.
-
Gastrik Bypasslı Hastalar
Gastrik bypass yöntemiyle obezite cerrahisine alınan hastalarda “mide ile bağırsak arasındaki geçişin genişlediği” tespit edilir ise endoskopiyle yeniden “geçiş yolu” revizyon operasyonu esnasında daraltılır. Böylece; gıdalar, midede uzun süre kalır ve hastanın uzun süre tokluk hissetmesi ile kilo verimi elde edilmeye çalışılır. Ayrıca bypass ile barsak ansı yeniden ayrılıp tekrar birleştirilir ki bu da bağırsakların bir kısmının besinle “minimum” temas etmesi demektir. Böylece, alınan kalori miktarı da düşük düzeylerde olacak ve dolayısı ile kilo verimi elde edilecektir.
-
Tüp Mide Ameliyatı Olan Hastalar
Slevee gastrektomi yani tüp mide ameliyatı olmuş hastalarda “istenen düzeyde kilo verimi” elde edilemedi ise yada midenin tekrar genişlemiş olması sonucu kilo verme azaldıysa revizyon ameliyatı için yeniden slevee gastrektomi yapılabilir. Ayrıca Roux-en-Y proksimal tekniği de yine slevee gastrektomi esnasında uygulanabilir. Gastrik bypass tekniği olan proksimal tekniği, midede poşu oluşturmaya imkan tanır. Midenin devre dışı bırakılması esasına dayanan bu teknikte mideye gelen gıdaların hepsi poşuda birikir ve ince bağırsaklarda bu poşuya bağlanır. İnce bağırsakların distale yani kalın bağırsağa doğru giden kısmından ise 50 ila 75 cm kesilmesi ise bu esnada yapılır. Safra ve pankreas sıvısı gelen ince bağırsak ucu ise ilerden (70-80cm) tekrar bağırsağa birleştirilir.
-
Duodenal Switch
Gıdaların daha az bağırsak yüzeyi ile temas etmesi esasına dayanan Duodenal Switch, on iki parmak bağırsağının ayrılması ve ince bağırsağın distaleye doğru giden kısmından tekrar bağlanması ile yapılır.
-
Transit Bipartisyon
Mide çıkışına yakın bir kısmına ince bağırsaüın distale kısmından bir ağızlaştırma yapılır. Böylece, yiyeceklerin yarısı tüm bağırsakları dolaşırken yarısı da doğrudan bağırsağın dışına gider. Şeker hastalığı olan obez hastalarda “insülin alımından” kurtulmak transit bipartisyon ile mümkündür. Transip bipartisyon; hem kilo alımını azaltırken hem de şekeri kontrol altına alacaktır.
Revizyon Ameliyatları Sonrası Riskler & Normal Yaşantıya Dönüş Süreci
Obezite ameliyatlarının ikinci kez yapılması anlamına gelen revizyon ameliyatlarında “ilkine kıyasla” bir miktar daha riskin olduğunu söylemek yanlış olmaz. İlk obezite ameliyatını olan bir kişide kaçak yada kanama riski %1 ila 2 arasında değişirken revizyon ameliyatlarında bu riskler %3 ila 4’e yükselebilmektedir. Ancak; risklerin, obeziteden daha kötü sonuçlara yol açamayacağını bilmek ve %96 başarı şansını göz ardı etmemek, revizyon cerrahisi öncesinde düşünülmesi gereken konulardır.
Revizyon cerrahisi ameliyatları sonrası normal yaşantıya dönüşte yine ilk ameliyat sürecine benzer. Hastada herhangi bir problem görülmemiş ise 3 ila 4.gün taburcu işlemleri yapılabilmektedir. Ortalama da yine 7 ila 10 gün içerisinde hasta, normal yaşantısına dönebilir.
Revizyon Cerrahisi Ücretleri Ne Kadar?
Obezite revizyon cerrahisi fiyatları; SGK ile anlaşmalı olan kurumlarda daha uygun fiyatlara yapılabilmektedir. Ancak; obezite ameliyatlarının ücretleri konusunda hastane koşulları, ameliyat tekniği, doktorun uzmanlığı gibi çeşitli durumların da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Zira; kullanılacak malzemenin ithal olması, check up ücretleri gibi çeşitli gerekliliklerin de dahil olduğu bir merkezle revizyon cerrahisi ile anlaşmanız “uygun fiyatlara” revizyon cerrahisi ameliyatlarını yaptırmanız konusunda ideal bir seçenek olabilir.