Safra Kesesi Ameliyatı

Safra Kesesi Ameliyatı İstanbul

Safra kesesi ameliyatı İstanbul, safra kesesini ilgilendiren kanser hastalıklarını, safra taşlarını ve tekrarlayan iltihap gibi sorunları tedavi etmek amacıyla, kapalı veya açık cerrahi yöntemlerle yapılan operasyondur. Safra kesesi, sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Safra kesesinde depolanan safra sıvısı; yağların sindirilmesini ve emilmesini kolaylaştıran özel safra tuzları, lesitin ve bilirubin gibi önemli içeriklere sahiptir. Karaciğerde üretilip safra kesesinde muhafaza edilen bu sıvı, incebağırsağa iletilir ve sindirim işleminin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bununla birlikte safra kesesini ilgilendiren tekrarlayan iltihaplar, safra taşları ve kanser hastalıkları; hem safra kesesinin sağlığı ve işlevlerini hem de genel vücut sağlığını tehdit edebilirler. Bu durumda bahsi geçen hastalıkları tedavi etmek ve bazen ise daha ciddi sağlık sorunlarını önlemek amacıyla safra kesesini almak için safra kesesi ameliyatına başvurulabilir.

Yazımızın devamında ‘’Safra kesesi ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Safra kesesi ameliyatında safra kesesi alınır mı?’’ ve ‘’Safra kesesi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul safra kesesi ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi, karaciğerin alt kısmında yer alan ve sindirim için gerekli safra sıvısının depolanmasından sorumlu olan, küçük bir keseciktir. Karaciğerde üretilen ve içerisinde yağların sindirilmesini ve emilimini kolaylaştıran maddeler barındıran safra sıvısı, sindirim sistemi için oldukça önemlidir.

Safra kesesi problemleri, genellikle safra sıvısının dolaşımından sorumlu olan ve safra kesesini karaciğer ile incebağırsağa bağlayan kanallardaki tıkanma sonucu meydana gelir. Safra kesesi hastalıkları arasında en sık rastlanılanları safra taşları, safra yolu taşları, safra yollarının ve safra kesesinin iltihabı ve safra kesesi kanseri yer alır. Bunlardan bazıları medikal uygulamalar ile tedavi edilebilse de bazıları cerrahi tedavi gerektirebilirler.

Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

Safra kesesi ameliyatı, safra kesesi veya safra yolları içerisinde yer alan taşları çıkarmak veya bazı durumlarda safra kesesini almak amacıyla yapılan cerrahi operasyondur. Bu operasyon açık ve laparoskopik (kapalı) cerrahi tekniklerle yapılabilmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Neden Yapılır?

Safra kesesi ameliyatı, safra kesesine ilişkin hastalıkları tedavi etmek ve daha ciddi sağlık sorunlarını önlemek için yapılır. Safra kesesi ameliyatı şu gibi durumlarda yapılabilir:

  • Safra kesesi taşları.
  • Safra kesesi taşları nedeniyle meydana gelen akut safra kesesi iltihabı.
  • Safra kesesi kanseri.
  • Safra kesesi polipleri.
  • Safra kesesi disfonksiyonu.
  • Safra taşları nedeniyle gelişen pankreatit.

Bu gibi durumlarda safra kesesi ameliyatına başvurulabilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Riskli Mi?

Safra kesesi ameliyatı genellikle düşük riskli bir operasyondur. Bununla birlikte tüm cerrahi operasyonlar gibi kanama, enfeksiyon ve anesteziye bağlı bazı risklere sahiptir. Bu risklerin çoğundan, kişiye özel bir ameliyat planlaması, tecrübeli bir cerrah ve ideal ameliyathane şartları ile korunmak mümkündür.

Safra Kesesi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Safra kesesi ameliyatının süresi, ameliyatın açık cerrahi ile mi yoksa laparoskopik cerrahi ile mi yapıldığına göre değişebilir. Laparoskopik cerrahi ile yapılan safra kesesi ameliyatları genellikle 1 saat içinde tamamlanır. Açık cerrahi ile yapılan operasyonlar ise bazı durumlarda 2 saate kadar uzayabilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Safra kesesi ameliyatı sırasında başvurulabilen iki farklı teknik vardır. Bunlardan ilki açık cerrahi, diğeri ise laparoskopik yani kapalı cerrahidir. Hasta bu operasyonların ikisinde de genel anestezi altındadır ve ağrı hissi duymaz.

Açık safra kesesi ameliyatı sırasında, karın bölgesine görece büyük (10 cm civarında) bir kesi uygulanır. Böylece cerrah, operasyon sırasında direkt olarak safra kesesi ve safra yolları ile görsel temas sağlayabilir ve gerekli cerrahi işlemleri gerçekleştirebilir.

Kapalı safra kesesi ameliyatı sırasında ise planlanan cerrahi işlemler, oldukça küçük (0,4 – 1 cm) cerrahi kesiler ve özel bir kamera sistemi kullanılarak yapılır. Bahsi geçen küçük cerrahi kesilerden, vücut içindeki hedef bölgeye küçük cerrahi araçlar ve özel bir mikrokamera iletilir. Bu kameradan gelen anlık görüntüler, cerraha safra kesesini görüntüleme ve gerekli cerrahi işlemleri gerçekleştirme imkanı tanır. Kapalı safra kesesi ameliyatı pek çok yönüyle, açık safra kesesi ameliyatından avantajlıdır. Ancak her hasta kapalı safra kesesi ameliyatı için uygun olmayabilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Safra Kaçağı Belirtileri Nelerdir?

Safra kaçağı, ameliyat sonrası nadir görülen bir komplikasyondur ve genellikle karın bölgesinde ağrı ile kendini gösterir. Karında şişlik, bulantı, kusma ve ateş gibi belirtiler de karın ağrısına eşlik edebilir. Safra kaçağı durumunda safra sıvısı, ince bağırsağa gerekli şekilde iletilemeyebileceği için sarılık da gelişebilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Ameliyat sonrası ilk günlerde hafif ve sıvı gıdalar tercih edilmelidir. Yağlı, kızartılmış veya baharatlı yiyeceklerden bir süre uzak durmak önemlidir. Hastalar, ameliyat sonrasında sık sık ancak küçük porsiyonlar tüketerek beslenmelidir. Bol bol sıvı tüketmeye de özen göstermelidir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Ağrı Olur Mu?

Safra kesesi ameliyatı sonrası hafif bir ağrı hissi normaldir. Ameliyat sonrası ağrılar genellikle birkaç gün içerisinde azalır. Bu süreçte doktor, uygun görürse hastası için ağrı kesici ilaç reçetesinde bulunabilir. Böylece ağrı şikayeti kontrol altına alınır ve hastanın iyileşme sürecini daha konforlu geçirmesi sağlanır.

Safra kesesi ameliyatı sonrası ağrı şikayeti, laparoskopi ile yapılan operasyonlarda daha minimaldir ve genellikle daha hızlı kaybolur.

İstanbul safra kesesi ameliyatı fiyatları, operasyonun hangi amaçla yapıldığına ve kapsamına göre değişiklik gösterebilir.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi