Tüp Mide İstanbul
Dünyada ve Türkiye genelinde binlerce obezite hastasının diyet, spor gibi pek çok yöntemi denemesine rağmen kilo veremediği durumlarda en iyi yöntem olarak bilinen tüp mide ameliyatlarına başvurulmaktadır. Günümüzde kilo vermek adına uygulanabilecek birçok yöntem bilinmekte ve hastanın tercihlerine ya da doktorun yönlendirmesine göre bu yöntemler arasından seçim yapılmaktadır; tüp mide ameliyatları da sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir ve genel anestezi altında uygulanır. Tüp mide ameliyatları sıklıklar beden kitle endeksi 36’in üzerinde olan kişilere yapılmaktadır. Mide botoksu, mide balonu vb. gibi ameliyatsız yöntemler de bulunmakta; ancak bu yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlar için tüp mide ameliyatları tavsiye edilmektedir. İstanbul tüp mide ameliyatları alanında kendi adından başarıyla söz ettiren Dr. Samet Yardımcı ise gerek obezite cerrahisi gerekse de ameliyatsız obezite tedavisi konularında hastalarının kilo vermelerini sağlayabilmek adına en iyi seçenekleri onlara ulaştırıyor.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir, Neden ve Nasıl Yapılır?
Tüp mide ameliyatının tanımı kişinin mide hacmini küçültmek amacıyla genel anestezi altında gerçekleştirilen operasyon olarak yapılabilir. Laparoskopik yöntem (kapalı ameliyat yöntemi) birçok ameliyatta olduğu gibi tüp mide ameliyatlarının da vazgeçilmezidir. Çünkü bu yöntemle iyileşme sürecinin kısaltılmış ve olası komplikasyonları en aza indirgenmiş olur. Bu avantajları doğrultusunda laparoskopi yöntemi ile ameliyat birçok doktor tarafından önerilmektedir. Hastanın tüm organlarını ve karın içerisinin güncel durumunu HD kalitesinde mönitör ekrana ileten bir endoskopik kamera, karın bölgesinden 4 veya gerekli olması halinde 5 adet en büyüğü ise 1,3 cm olan kesilerden birinden girmektedir. İstenmeyen olumsuzluklar gerçekleştiği takdirde laparoskopi yönteminden açık ameliyata dönülebilir. Bu tip durumlara örnek olarak kontrol altına alınmayan kanama ve kapalı yöntemle onarılamayacak ek organ yaralanmaları verilebilir. Teknik açıdan bir problem olduğunda elbette ki hasta sağlığı için öncelikli olarak ne gerekiyorsa o yapılmalıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Tüp mide ameliyatlarında en önemli faktör kilo probleminin derecesi ve süresidir. Burada süreden kastedilen uzun süre geçmesine karşın çözümlenemeyen kilo probleminiz varsa ameliyatsız obezite tedavilerini daha önce denemiş olması gerekliliğidir. Belirli bir kiloda olan kişiler için bizim kliniğimizde geçerli tutulan bu kural diğer merkezler ya da hastane için geçerli olmayabilir. Tüp mide ameliyatı için hastanın uygunluğu belli şartlara bağlıdır. Vücut kitle endeksiniz 40 ve üzeri ise morbid obez kategorisindesiniz demektir ve obezite cerrahisi kapsamına alınırsınız. Vücut kitle endeksi kilo ve boy oranı ile hesaplanır. Vücut kitle indeksiniz 35-40 aralığında olduğu durumda ise tüp mide için uygun bir aday olarak değerlendirilebilmeniz için buna ek olarak fazla kiloya bağlı bir ek hastalığınız olmalıdır. Ameliyat öncesi mutlaka detaylı bir değerlendirme yapmak gerekmektedir. Ameliyat olmak için kalp ya da akciğer gibi rahatsızlıklarınız var ise bunlar da ameliyatı etkileyen unsurlar arasındadır. Aynı zamanda alkol ya da madde bağımlısı olmamanız, ağır psikolojik problemlerinizin olmaması gerekmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Tüp mide ameliyatları ortalama 45 dakika sürebilmektedir. Fakat total süre 1,5 saate yaklaşmaktadır. Bu süreye ameliyat hazırlığı, hastanın anestezi alması, ameliyat sonrası uyandırılma süreci dahil edilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Riskleri
Ameliyat kelimesinin bütün ürkütücülüğüne rağmen fazla kilolarından şikayetçi olan herkes kilo problemini kendi kendine çözemediğinde mutlaka bir doktora başvuruyor. Obezite ile mücadele eden ve ameliyat konusunda kaygı taşıyan kişiler için ameliyatsız obezite tedavi seçenekleri de denenebilmekteyiz. Yalnızca hasta aranan birtakım şartları sağlıyor olmalıdır; aksi takdirde tüp mide ameliyatı tek çözüm olacaktır.
Tüp mide ameliyatlarından korkulmasının sebebi medya kuruluşlarında fazlaca olumsuzluklarının duyurulması ve abartılmasıdır. Haberlerde sürekli gündeme gelmesi bu ameliyatın tehlikeli olduğu anlamına gelmez. Elbette her ameliyatta olduğu gibi bu operasyonda da belirli riskler bulunmaktadır; ancak tüp mide ameliyatları sanıldığı kadar komplike ve yüksek riskleri olan bir yöntem değildir. Komplikasyon oranı bin kişide 3-5 olarak saptanmıştır. İşlem bir safra kesesi ameliyatından farksızdır. Safra kesesi ve diğer sindirim sistemi ameliyatları sonrası kaçak ya da herhangi bir iltihaplanma gelişmesi ihtimali mevcuttur bu olağan bir durum olarak karşılanır. Tıpkı burada belirtildiği gibi benzer durum ihtimali düşük de olsa tüp mide için de geçerlidir. Uzman doktorlar tarafından yapılan tüp mide ameliyatlarında kaçak olması halinde zaten hasta takiptedir ve hemen anlaşılarak müdahale edilebilir. Bahsi geçen müdahale genellikle hasta tekrar ameliyata alınmadan endoskopik yöntemler yardımıyla yapılmakta ve hastanın sağlığına kavuşması sağlanmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıl Olmalı?
Vereceği kilolar ile daima fit kalmak isteyen hastalar egzersiz ve dengeli beslenmenin bir süreç değil bir yaşam tarzı olduğunu benimsemelidir. Tüp mide ameliyatındaki süreçte hasta neye kavuşmak istediğini unutmamalıdır. Tüp mide ameliyatını tercih eden hastalar bunu sağlıklı bir yaşam ve iyi görünümlü bir beden için yaptıklarını unutmamalı ve eski yemek alışkanlıklarına dönmemelidir.
Tüp mide ameliyatının hemen sonrasında ise gastrik sleeve diyetine başlanır. Bu diyet yağ oranı düşük olan yiyecekleri içerir ve rafine şekere bu diyette izin verilmez. Dengeli ve bol lif içeren bir diyetle hasta kilosunun yaklaşık % 30-40 ını ilk 4-5 ay içerisinde kaybedecektir.
Ameliyat sonrasındaki ilk haftada ise hasta düşük şekerli berrak sıvılı gıdalarla beslenecektir. Bunu izleyen süreçte ise protein ağırlıklı beslenme destekleri tavsiye edilir (Protifar Ensure gibi). Sonraki adım 3-5 hafta sürede püre gıdalara geçilmesidir. Püre gıdalara ek olarak et ya da meyveye de izin verilir. 6 ila 12 hafta sonrasında ise yumuşak gıdalar tüketilebiliyor. Son olarak ameliyatın üzerinden geçen 4 ay sonrasında düzenli bir diyet programı başlatılır. İlk yıl fazla kilonun büyük bir çoğunluğu kaybedilebilir. 1,5 yıl gibi bir sürede ise hasta ideal kiloya ulaşabilir.
Ameliyat Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
İstanbul tüp mide ameliyatı cerrahlarından birisi olan Dr. Samet olarak ben ve ekibim, zayıflamak amacıyla bizlere ulaşan tüm hastaları detaylı değerlendirerek onlar için en iyi yöntemi belirlemekteyiz. Check-up yaptığımız tüm hastaların tahlillerini değerlendirir ve ameliyat sonrasında da olabilecek problemlerin önüne geçeriz. Morbid obez dediğimiz hastalarda farklı pek çok yöntemle gerekli kilo kaybı sağlanamayacağı ihtimali nedeniyle mide ameliyatına yöneliriz ve hastaları birçok açıdan ele alarak ameliyat için uygun aday olup olmadığını kararlaştırırız. Örneğin, Morbid obezitenin yanında diyabet yada hipertansiyonu olan hastalarımız için gerekli görülürse ameliyat öncesinde bir süre tedavi olması kararı alabiliriz. Ek olarak, sigara gibi zararlı alışkanlıklarınızdan da ameliyattan en az 2 hafta önce vazgeçmenizi sağlıyoruz.
Koroner damarlarınızda stent vb. gibi durumlarda ise ameliyat öncesinde kardiyologlarınızla iletişime geçmeli ve önerilerini bizlerle mutlaka paylaşmalısınız. Ameliyat öncesinde Aspirin, İbuprofen, E vitamini yâda Coumadin gibi ilaçların kesilmesi ise bizler tarafından mutlaka sağlanmaktadır.
Sağlıklı Bir Bedene Dönmek
İstanbul tüp mide ameliyatı Prof. Dr. Samet Yardımcı, kilo sorunu yaşayan tüm hastalarına en doğru seçenekleri belirliyor. Laparoskopi ile gerçekleştirilen tüp mide ameliyatlarıyla Morbid obezite hastaları için kilo verimi ve bunun kalıcı hale gelmesi gibi tüm işlemler için Prof. Dr. Samet Yardımcı ile görüşebilir ve randevu alabilirsiniz.
Sağlıklı ve bir ömür keyifli bir yaşam dileğiyle…